Wednesday, October 17, 2012

Acer untuk Tuki Hadif

5 bisikan
Semalam lepas keje kami bertungkus lumus (la sangat!) cari laptop untuk si tuki Hadif..ayah aku daaa

Sekarang ayah aku duk berjinak-jinak dengan autocad...pc kat rumah macam dah semput je...so suami aku suggest beli laptop baru yang 'power' sket

Even aku ade degree in IT tapi memang haram la aku nak tao pasal laptop segala ni...beza pengetahuan aku dan suami pasal it ibarat langit dan bumi!hm patot malu ke tak eh?aahahaha ade aku kesah...

So lepas dah berhari-hari si suami 'study' spec yang sesuai dan on bajet...at last sambar acer ni...model ape jangan ko tanye...yang aku tao processor i5..harga RM1999...then terus uprgarde lagi 2gb ram...tamak kan?hoho

Satu lagi spec yang dicari graphic card nak yang power...bkn untuk game tapi untuk randering(keje orang design)

Ok tu saje update kali ini..diakhiri dengan gambar Hadif...sah-sah la gambar dia wajib untuk setiap entry kan?orang dapat laptop...dia dapat kotak laptop pon dah hepy sesangat! Hihi layankan aje

Sunday, October 14, 2012

Hadif 11 bulan

3 bisikan
Sape rindu kat budak ni sila angkat keyboard?hihi

lame dah tak update pasal dia...shian si ibu 'terlebih rajin' sekarang

Sunday, August 26, 2012

Salam Syawal 2012

1 bisikan
Dah raya ke-8 baru nak up entry..yang pastinya hari ni mood beraya dah makin kurang sebab dah mula kerja..tapi still tak abes lagi sebab syawal belom berakhir hihi

Raya tahun ni bagi aku agak meriah sebab first time beraya dengan Hadif..kedua first time beraya dengan mertua..dengan suami dah second time..so nak kongsikan sket coret-coret di Aidilfitri tahun ini

1) Beraya di Kampung

Disebabkan first time beraya dengan mertua..so petang raya tu dah balik Setiu...kampung belah mak mertua..belah Ayah mertua dua-dua dah xde

2) Gambar Raya Family

Nan hado..kalau dengan family aku pagi raya tu wajib sesi bergambar..bermaafan dan bagi duit raya...tapi family aku sendiri pon xde sesi tu untuk tahun ni sebab semangat dah di bawa lari oleh satu2 nya cucu yanh ada..sobs

sesi bersalaman pon takde..entahlah macam tak bape tersusun sket kat kampung..tapi tahun ni aku sempat bersalaman dan bermaafan dengan suami (5 minit lepas tu gaduh balik hihi)

Tahun lepas tak bersalam dengan suami sebab syok sangat bergambar kan so ade hikmahnya la tak bergambar kot :p

3) Duit Raya

Ade 3 zaman dah aku lalui..dulu zaman aku dapat duit raya..lepas tu zaman aku bagi duit raya..tahun ni zaman aku bagi dan terima duit raya..eh bukan aku la tapi Hadif

Alhamdulillah rezeki Hadif agak murah..maybe ni first raya dia..dan baru sorang..so meriah la sket..lepas ni anak berderet tak de la semeriah ni kot :p

Macam-macam ragam dan peel orang yang aku dapat tengok bab bagi duit raya ni..ade yang bagi banyak sampai aku lak rasa malu nak compare dengan apa yang aku bagi..ade yang tak bagi..even anak dia ramai dan sume dah dapat..tapi nak bagi untuk Hadif sorang buat-buat lupe hihi dan yang paling sadis ade yang bagi sampul kosong..anggap jela takde rezeki dan mereka tu memang lupa(semua kes tu adalah dari saudara terdekat ayayaya)

Owh ye aku pon dapat duit raya dari suami..memang xsangka dia akan bagi..kira suprise la..terus rasa malu-malu gitew ahaha hover ko

Bukan ape sebab kita orang memang dah bincang berapa nak bagi..dan pada siapa nak bagi..siap bergaduh lagi sebab berebut nak letak duit dalam sampul..teruk kan?suami lak guna kuasa veto letak siap-siap duit raya kat ofis..hampeh...tak tao la suami korang..tapi kami laki bini macam budak-budak berebut nak letak duit dalam sampul..

4) Baju Raya

Baju ibu pakai ape yang ada je..ade la selai yang baru..tu pon baju kurung menyusu..bukan baju mahal pon..bajet dah lari kat baju Hadif..mane taknye..asal sampai tempat shopping, baju Hadif dulu yang dituju..nak tengok baju ibu takde semangat huhu

Eh baju raya Hadif tak abes pakai lagi ni!ahahah over kan ibu die?

Alhamdulillah baju Abah Hadif pon agak banyak tahun ni..t-shirt jela..baju melayu suami dan anak sume recycle baju wedding adik aku masa bulan 3 baru ni..ok la janji hado

Plannya tahun depan nak tempah sekali..baru terasa raya sket kan?

5)Beraya ke Rumah Saudara

Tahun ni agak meriah sebab mertua dah ade..merasa la beraya dua-dua belah family..tapi penat yang amat..mane tak nya aku terpaksa berbagi masa..sekejap di Padang Negara sekejap di Seberang Takir..peluang nak beraya dengan kawan-kawan pon xde..ni pon ade lagi saudara terdekat yang tak pegi

6) Juadah raya

Alhamdulillah jugak tahun ni aku sangat2 berselera..tahun lepas aku takde selera sebab alahan mengandungkan Hadif..

Tahun ni kasi pulun macam orang kebulur..semua rumah pon aku pergi makan..memang raya sungguh la..dan tak heran semua tegor aku gemok..alasan aku makan untuk dua orang(still menyusukan Hadif)

Last but no least

Tahun ni tahun kedua aku dapat berpuasa penuh..yeehhaaaaa ops!alhamdulillah

Tahun lepas mengandung..tahun ni menyusu..even pernah lembik sebab tak bersahur tapi gagahkan diri jugak puasa sebab sayang nak tinggal..peluang berpuasa penuh untuk kaum hawa bukan senang nak dapat tao...hihi

Tapi berpuasa time menyusu sangat mencabar dari berpuasa time mengandung

Tuesday, July 31, 2012

Sahur Yang Paling Sendu

2 bisikan
Salam 11 Ramadhan..sekejap je dah nak berakhir minggu kedua kita berpuasa..

Sahur pagi tadi adalah paling sendu dan syahdu sekali...

Pertama baru sampai dari Shah Alam naik bas..jalan kaki nak ke rumah..bayangkan lah dengan mengeheret bag baju yang berat..menggalas bag laptop..menjimbit makanan dan hape-hape lah lagi..suami lak menggalas Hadif..masa tu dah pukul 4.45pagi

Aku pon terus kol kedai area rumah..tempah nasi goreng kampung..sampai rumah ambik kereta terus ke kedai ambik nasi..sekali kena 10 hengget 2 bungkus..im wondering nasi goreng kampung ape lah yang mahai no..

Balik je bukak tengok ade udang dan ayam..ok la kan mahal sket pon..sekali bila makan..mak oooii PEDAS gilos!!

Bukan pedas sikit-sikit tapi sampai aku nak ratah ayam dan udang pon terasa kepedasan tu..siap ada daun limau purut ape kes??!! Ni dah macam nasi goreng tomyam....sudahnye mampu makan 2-3 sudu je..

Ade kebab yang aku beli siap-siap kat bazar Shah Alam..beli pon sebab sedap..sekali dah masam sebab campur dengan sayur..

Nak makan kurma dalam peti keras la pulok..sebab dah 4 hari duk dalam tu..

Penyelamat die adalah kuih tepung pelita yang super sedap yang di beli di bazar..itu jela yang dapat mengubat duka hoho duka la sangat!

Tambah satu lagi..Hadif nanges nak berdukung aje..letak dalam bumboo seat siap buat tegang badan nak bangon!ayyya anak..dah la nanges macam kene dera..memamg menguji kesabaran sungguh..

Ni adalah first time kami bersahur 3 beranak..ma dan ayah dan selamat berpindah ke Shah Alam..lepas ni tak tao la macam mane keadaannya..prrrrrfttthhh!

Tuesday, July 24, 2012

Salam 4 Ramadhan

1 bisikan
Pagi ni mendung je buat mata ni layu jugak..so ambik kesempatan update blog sket..pagi tadi lepas sahur n solat aku tahan mata tak bagi tido..buat segala kerja rumah..alhamdulillah terasa segar nak gi ofis..but now ngantok la pulok..adeh

Dah lama rasanya tak update pasal budak bobob saya tu..sekarang dah 8 bulan 12 hari

- dah pandai tepuk tangan bile di suruh or bile nyanyi lagu tepuk amai-amai

act dah lame kot masa 7 bulan lebih..yang buat aku terkejut sebab aku tak pernah ajar die pon..tetibe je bile aku suruh die tepuk dan dia buat!owh terjakun sekejap..sory ye ibu lambat ajar Hadif..Hadif pandai dulu..maybe Mak sedara die yang ajar

-dah pandai melambai tangan

Tapi die hanya faham bile aku suh babai pada bs saje..situasi lain tak faham lagi hihi

-suka makan buah

Even dah 8 bulan Hadif masih bergantung sepenuhnya pada susu ibu..gigih aku buat makanan langsung tak dilayan..tapi kalau suap buah laju je..siap marah bila lambat! Ini memang betol-betol ikot ibu hihi (part mkn buah la bukan part cepat marah ahahaha)kurma adalah feveret die..even takde gigi lagi tapi suke benor mengeget..takmo makanan yang diblend halus tu..tapi makan buah tu bukan la setiap hari pon..kalau ade aku suap..

-mengensot cara kombat dengan lajunya

Speed makin laju..ayyyo agak penat mengejar..tu belom merangkak dan berjalan..aku nampak Hadif ni macam lambat sket..meniarap masa 4 bulan setengah..now masih mengensot..angkat dada dah lama tapi tak nampak nak merangkak pon lagi..gigi pon tak kelihatan lagi..tapi bab mengigit die sangat expert!in fact dari dalam pantang lagi die suke menggigit masa menyusu..adehhhh

-mesra dengan sume orang kecuali ketika LAPAR!

Time lapar hanya ibu die jela yang die nak..dan sekarang lagi senang nak umpan die..pakai tudung or berdiri macam nak gi berjalan memang laju la die nak..masa tu ibu pon die dah tak layan

-suke membebel

Macam-macam perkataan keluar..mama..ababa..ayayaayaya..adadada..terhibur sangat dengar die berleter..tak tahan siap dengan muke tu hihi

Hm tu je setakat ni yang ibu ingat

Saturday, July 21, 2012

Salam Ramadhan

2 bisikan
Ramadhan tahun 2011
Kali pertama disambut dengan suami..tengah pregnantkan Hadif..dah melepasi fasa muntah tapi masih kurang selera makan dan kurang bermaya..terawih sekali je kat masjid..hari lain kat rumah je..ade jugak yang ponteng hoho so xfull la

Bersahur dan berbuka fully di rumah mak..ade la sekali dua di luar..tapi kat rumah sendiri memang takde langsung

Ramadhan 2012
Disambut pertama kali dengan lil caliph Hadif..rasanya lebih mencabar sebab still fully bf..yela masa pregnant dulu tengah tak de selera makan..so ape de hal puasa kan..but now nafsu makan tengah menggila..pape pon harus kuatkan semangat dan yakin pada Allah untuk terus berpuasa..insyaallah cukup sebulan sebab tak period lagi

Bersahur dan berbuka untuk minggu pertama ni di rumah sendiri sebab ma dan ayah baru transfer dari Kuching..arini kargo sampai dari sana..owh ye dorang act transfer ke Shah Alam..tapi terus letak barang kat sini sebab tahun depan ayah dah pencen..penat weh..penat sampai nak senyum pon tak mampu..padahal bukan angkat barang pom..hover ko!

Sahur tadi just kol kedai area rumah dalam pukul4.30 pagi..oder nasi goreng USA..hihi ni first time bersahur dengan family mertua..keadaan yang sangat berbeza dengan family sendiri..yela family aku time bersahur meriah kot!

Siap bertambah lagi..yela family aku ramai..tadi mak citer nasi tak cukup..sampai adik cakap perot still rasa longgar ahahaha bukan xde beras tapi sengaja tanak sikit..kalau tanak banyak selalu tak abes

Niat aku tahun ni nak berbuka sendiri di rumah 3 beranak..nak masak sendiri hokey!tapi tak tao la mampu ke idok hihi..

Ni je juadah bersahur untuk hari ni..nasi goreng USA..air masak segelen air bliss kurma nabi dan kismis..act still risau tak larat since menyusu..tapi buang jauh-jauh perasaan tu..yakin pada janji Allah..dan jangan jadikan puasa satu alasan untuk malas..rebut peluang ini sebaiknya

Tapi agak sedih sebab tak dapat pegi terawih di masjid..Hadif kecik lagi..

Friday, July 20, 2012

Durian Sehari Sebelum Puasa

0 bisikan
Tak cukup makan kat ofis semalam..balik keje tros pegi ke beli durian..sampai-sampai tinggal sket je lagi..teros borong semua

Pagi ni lepas breakfast repeat sekali lagi beli..pon dah tinggal sket je..teros borong abes..tak cukup yang tu saje..ma ngan ayah(mertua) pegi beli di 2 tempat lain lagi..dan ini lah hasil rembatan hari ni..yang semalam tak sempat nak snap..makan sampai muntah!esok dah puasa hihi

Thursday, July 19, 2012

Musim Durian Mengawan

4 bisikan
Bukan orang je mengawan..durian pon mengawan kot!hihi

Tahun ni memang betol-betol aku jadi giler durian..tahun lepas makan dapat seulas dua je sebab ngandungkan Hadif..tahun ni macam orang kemaruk makan..dah macam makanan ruji pon ye..suami terpaksa dan dipaksa pegi beli selang 2 hari sekali...bole?ahahaha

Dulu aku suke durian kampung..sekarang dah terjebak dengan durian D101..terbaek ah!tapi harga je kurang terbaek..rabak poket wooo...even orang duk pung pang pung pang musang king..tapi tak berapa kena dengan tekak aku

Dekat-dekat nak puasa ni bole dikatakan hari-hari dapat durian free kat ofis..makan berebut lagi la nikmat tak terperi

Kalau dulu aku makan durian xabes la sebijik..sekarang 2 bijik pon belom tentu cukup lagi...alahai...nasib tak efek penyusuan aku kat Hadif..alhamdulillah dia ok je(ke aku buat-buat ok??) kalau panas on ekon hihi kejam giler

Ok la balik keje nanti nak balun beli durian lagi..dah dapat port baru kat Bukit Kor,Marang..durian fresh baru kutip(not petik) borong sepuas hati!

Selama ni beli kat Pasar Payang je..gini la nasib orang tak de kebun kan

Tuesday, June 12, 2012

12.06.12

2 bisikan
Sebab tarikh cantek nk up satu entry..kebetulan Hadif 7 bulan hari ini..

Aku tak pernah pon update perkembangan pasal Hadif..dulu terasa malas..skrg bila dah besar terasa ruginya tak upate sume tu..

Meh nak list sket perkembangan Hadif skrg:

~still tak bole duduk tanpa sokongan lagi

~suke membebel babababah yayayayayah sambil menampor muke orang (cantek punye perangai)

~pantang nampak rambut orang mesti tarik dengan sepenuh hati..rambut aku dah bape helai tewas kat tangan die ayayaya

~still belom makan bubur!ahaha aritu bs bagi bubur letak susu die makan 3 sudu je..pastu menyembur!

~puree carrot..pumpkin n pear je baru sempat ibu dia buat(salah abah sebab tak beli blender n steamer avent tu) ahahaha tapi die macam ok je tak makan..berak pon xbusuk sangat..bao masam-masam lemak je lagi..ibu suke cium..bao macam tuti fruti!ahahaha

~masih meniarap dan sudah pandai bergolek2..just tak la laju mcm pelakon hindustan tu..:)

~baru belajar nak angkat bontot..sudahnye bontot tak diangkat pon tapi muke je ditenyeh2 sampai terkeluar taik idung..ops!

~alhamdulillah setakat ni baru demam sekali (act doc tak sahkan dia demam pon sbb suhu 37..tapi tetap ibu die rasa demam sbb suhu panas dari biasa..biase la being mak..risau terlebih)

~selsema sekali dengan kadar hingus muncul sekali dua je sehari..alhamdulillah berkat susu ibu baik dengan sendiri

~minum susu dgn bs 10oz atau kurang dari tu je sehari..stok susu dah nak melimpah kat feezer..tunggu masa nak buang je:( he more prefer direct feeding..so balik je rumah sure nak melekat je..alhamdulillah jugak sebab masih diberi rezeki fully bf..doa aku moga sampai umur dia 2 tahun

~sangat behave bila di tempat orang ramai..nak-nak kalau pg kenduri..diam dan senyum saje..kadang-kadang sampai lupe yang die lapar..bole??

~tapi tak behave bila kat rumah sebab takde orang nak main dengan die..menangis aje..bile balik rumah parent aku..galak sakan ler

Okeh tu saje setakat ni..skrg akudan suami nak train die swimming lak..hm bila la nk pg pool..hajatnya nk beli pool belon tu je..tp nak cari yang bole muat mak paknya sekali..berenang 3 beranak kat ruang tamu rumah..ko hado??ahahaha

Kebetulan hari ni pakai baju sama biru..sebelum gi keje suami sempat snap gambar kami..very precious moment!even jam dah pukul 8 pagi dan kami masih terhegeh-hegeh di rumah...lol

Sunday, May 20, 2012

Carrot Puree

2 bisikan
Atau bahasa melayunya puri lobak..semalam sampai je rumah gigih buat makanan Hadif dulu

Macam biase bersihkan carrot-potong dadu-rebus-blend!

Dan hasilnya taraaaa

Dan last sekali tertidor kekenyangan..itu yang ibu mao(tapi kejap je pon die tido)
older post