Tuesday, June 09, 2009
9
skrg adalah musim utk org kawen...sbb??cuti sekolah..sbb lain??next cuti sekolah adalah bulan pose

salah ke kawan bulan pose??

xsalah tp kesian la kt pengantin nk ganti pose byk2..hehehe *fhm2 je la eh


bila tgk org kawen..hati aku meronta2 nk kawen..aku nk merasa kebahagiaan itu..umur aku da 24tahun..xmuda dan xtua..tp org ckp umur yang sesuai utk kawen

tp bile fikir pasal kawen..aku jadi sedih...aku jadi keliru..ya ALLAH sukarnya membuat pilihan..ikot kata hati binasa..aku xtao nk ikot kata sape..ikot kata mak..pandangan sekeliling..tahla..jiwa makin kacau

sukarnya membuat pilihan..aku takot pilihan yang aku buat..aku terlalu fikirkan risiko nant

once dah buat pilihan utk kawen..aku xboleh berpatah balik...tp aku takot..sgt takot...sampai bila aku harus takot mcm ni..fikir benda yang xpasti..fikir risiko yang xpasti...

dari dulu lagi bila tgk org kawen..aku rs happy sgt..bg aku alangkah senangnya dorang buat pilihan..bg aku pilihan utk memilih teman utk hidup adalah benda yang paling sukar..knp aku fikir mcm tu?knp aku berfikiran mcm tu??org laen xfikir sama mcm aku ke?atau aku terlalu obses dgn perkahwinan..terlalu takot utk hadapi masalah..xberani tanggung risiko...aku xtao..

ye aku buat istikarah..aku ikot pandangan org tua ku..aku ikot pandangan sekeliling..tp aku masih xyakin..aku ade hati...aku ade perasaan...aku terlalu sayang kepadanya...tp aku keliru..aku keliru...aku takot andai tersilap percaturan=(

9 bisikan:

  1. uishh....nape keliru k.yani...N pon tah laa...lg pk lg stress...go with da flow je r...tp klo da syg..kite sggup wat ape pon..

    ReplyDelete
  2. hemm maslah kawen..ha dah penah tunang..sakit sgt bile famly yg suruh putus..sekrg bile dah jumpe yg ok n ikut kehendak famly..hasrat nak akwen tu masih di halang...enth la...

    ginilah muliani..anggap je jodoh kita lom sampai...kalo kite tak pk g2..alamtnya gini lah kite..ha dah penat sampaikan ha dah tawar hati nak kawen huhu...

    ReplyDelete
  3. Yani... perkahwinan memang bukan something yang senang.. i admit.. mase akak dulu pun mcm tuh.. no doubt.. memang suka sangat nak kawen... and ade jugak yg advice mcm2 bile dah kawen.. kena sabar..kena tolak ansur.. kena tolong menolong..trust each other...

    Masa belum kawen mmg indah.. bukan maksud akak pulak dah kawen semua jadi buruk... tidak sama sekali... Let me put it this way... perkahwinan akan membuat kita lebih matang dalam mengatasi segala masalah.

    Lama mane kita bole hidup dalam perasaan takut untuk masuk dlm gerbang perkahwinan. Ada perkahwinan yang kekal dan ada yang tidak. Tapi tidak bermakna semua perkahwinan tuh akan berakhir dengan kesedihan.

    Akak nasihat yani..kalau betul2 dia lah pilihan yani... buatlah sembahyang Istikharah. InsyaAllah..mmg akan dpt petunjuk. Tapi bukan buat sekali je.. kena paling kurang 3 kali. Akak dulu pun mcm tuh jugak. Dalam dunia ni... apa saja yang kita nak buat, terutama bila nak buat keputusan, Allah mesti letak tempat yang pertama, barulah hidup ni berkat. Jangan laa risau sangat ya?... It's ok to be worried... tapi jangan terlalu worry tau.. its not good for u. Take care... will always be there.. when u need to talk... ;) bukan akak ni terer pun... semua ni base atas pengalaman jugak yani... ;) take care ya?

    ReplyDelete
  4. erm yani... mcm berat je bunyik permasalahan tu... yg penting yani dah buat istikarah, & ikut kata hati. insya'Allah. dlm perkahwinan ni slain kite yakin pd dia, kite juga kne yakin pd diri sendri tau. jgn risau2 yani. fikir positif. akak doa moga yani dpt pilihan yg serasi & terbaik.

    tp lawak la, napa org yg kawen dkt2 bln posa kene ganti posa? heheh

    ReplyDelete
  5. yani..nape kacau2 ni...patot aritu ms jmpe time knduri mcm susut aje....ada prob ape.meh share2 :)

    ReplyDelete
  6. psl family&relation? nape yang?? ada kena mngena ngn paktam ke...famly ada calon lain tuk yani ke gane??


    mcm besar je mslh ni. sabar yeeeee

    ReplyDelete
  7. salam yani..maaf la if interrupt..daa dulu penah terpikir cam pe yang yani pikir..tp pokok pangkalnya..hati yang ikhlas akan meleburkan segala kekeliruan tu..ikhlaslah kerana Allah..walau kita kahwin dengan penyamun sekalipun jika kita ikhlas dan ingin menuju ke jalan yang betul,insyaAllah Allah akan bantu kita..yani jgn terlalu fikirkan yang negatif..x semestinya kalau kita pilih insan yang kita rasa terbaik tu, sebenarnya terbaik utk kita..n x semestinya kita rasa seseorang itu buruk, ianya buruk utk kita..fikirlah..persediaan kita utk megharungi masa depan bersama2 dengannya kerana Allah..kerana mencari keredhaan Allah..wallahua'lam..

    ReplyDelete
  8. insya'lah yakin pada diri kita sendiri.. xsemestinya jodoh kite akan tetap berpanjangan...

    mungkin allah swt lebih menyayangi..siapa tahu..jodoh didunia mungkin sekejab tetapi diakhirat sana kekal selamanya -amin-

    out of topic--> dah biasa kne outstation kat hotel..cuma kekdg kne plan awal2 baru leh book hotel.. klu x kne pakai duit sendiri dulu.. mne nk cekau duit hujung2 bulan nie

    ade je..if outstation jgn wat skandal... lagi bahaya klu dok hotel..sorg satu bilik..dan masing2 sorg perempuan n sorang laki..pe2 pun leh jadikan..

    ops entry nie untuk org diluar n xde kne mengena dgn kite..kan selalu ade kes kat tv yg asik outstation rupenye dok skandal dgn rakan sekerja he..23x (lebih kurang cam tue la mknenye)

    ReplyDelete
  9. yani..ni nak tambah skit...apa yg daa ckp tu betul...

    tp entah...kalo ha bacer sesetngah yg bg komen nih ha mcm tak leh terima..bg ha..ha phm sgt apa yg yani alami..

    kekeliruan yg ada dlm diri ni wat kita betul2 dlm dilema..tp apa yg ha lalui sekrg...mungkin org takkan phm...kalo kite yakin die yg kite syg..kekadang nak dpt tu sukar sgt...

    n satu lagi org yg memiliki fmly yg betul2 senang tuk ikut pendpt n kehendak memang dier seorh yg bertuah...mcm ha...sgl yg ha igini tak semudah yg dibicarakan....

    ReplyDelete

Terima kasih untuk "Bisikan" Anda yang Menceriakan!
*Yani akan balas kunjungan anda.


"Yani doakan anda diberi kesihatan yang baik sepanjang zaman."